Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2013.03.01. 23:16 Trócsányi Péter (törölt)

Polárszűrő vs cukoroldat

Sziasztok! Lehet, hogy sovány magyarázat, meg benneteket nem is érdekel, de elmondom, hogy azért csúszik az alább látható videó, mert az előző előtti hétvégén a Garázs csapatának 75%-a beteg volt, a többi 25% meg Gergő.

Úgy állt elő ez a helyzet, hogy rengeteg szervezés és erőfeszítés után sikerült elérnünk, hogy megfigyelhessük a 2012DA14 jelű kisbolygót, amint az hozzánk nagyon közel elhalad, de jobb időjárás volt várható, mint amilyen valójában volt. Így nem néztünk kisbolygót, és nem készítettünk róla felvételt sem, csak kint fagyoskodtunk, amíg bírtunk. És ennek hosszú távú következénye, hogy határozatlan ideig nem jön a várva várt Nyitott szemmel.*

Érjük be a mai kísérlettel.

 

Na most írom ide, hogy honnan lehetne kideríteni, hogy a cukoroldat nem változtat a rá érkező polarizált fény erősségén. Ehhez egyszerűen egy olyan eszközre lenne szükség, amivel a fény erősségét tudjuk mérni, ezzel kellene a cukoroldaton áthaladó polarizált fényt vizsgálni. Lehetőleg úgy kellene ehhez a cukoroldatot tárolni, hogy az azon áthaladó fény ne (nagyon) változtasson irányt, ahogy különböző törésmutatójú közegek határán átlép (pl. két üveglap közé cseppentve, azaz tárgylemezen). Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a cukoroldat a rajta áthaladó polarizált fény hullámhosszát, magyrul színét is változtatja (ez a videóban nem feltűnő).

Egy ahhoz hasonló kísérleti összeállítást kellene elkészíteni, amivel azt mérik, hogy mennyire forgatják el a cukoroldatok a rajtuk áthaladó polarizált fény polarizációirányát. Ezt a mért mennyiséget optikai forgatóképességnek nevezik - ha keresgélitek neten, azt találhatjátok, hogy a gyümölcscukor forgat csak balra... Akkor most hogy is van ez? A gyümölcscukor-tartalmú poliszacharidok hajlamosak vízben megválni a gyümölcscukor-tartalmuktól, és ez viszont olyan erősen forgat balra, hogy az egész oldatot balra forgatóvá teszi. Hogy ez az egész forgatás hogy történik, azt nem tudtam kideríteni, de ha ti igen, hát osszátok meg velünk a titkot!

Házi: magyarázzátok meg a jelenséget, amit a három egymás mögé tett polárszűrővel mutatok be.

*Hogy legyen egy kis öröm az ürömben, az Időképnek vannak videói, nézzétek azokat.

Opciók

1 komment Címkék: konyha víz házi cukor polarizáció kémcső fénytan trócsányi péter

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr245100156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gál Béni 2013.03.02. 15:41:06

Egyre jobbak vagytok! :D ;)
süti beállítások módosítása