Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2013.12.01. 09:31 Trócsányi Péter (törölt)

Ivóvizelet

Sziasztok! A minap töröltem a bejegyzést arról, hogy mennyire nem tudjuk, mi történik az ISON-üstökössel perihelion után, illetve, hogy egy videó, ami előző hétre készült volna, nem készült el akkorra. Eddig nem találtam megbízható információt arra vonatkozóan, hogy mi maradt az üstökösből, csak ennyivel szolgálhatok:

 

No meg elmondom, mi is a helyzet ezzel a vízfelszínnel.

Ugyebár volt szó a kohéziós és adhéziós erőkről: tudjuk, hogy a felületen lévő részecskékre más erők hatnak, mint a felszín alattiakra. Sőt, a felületen lévő és az az alatti részecskék energiája között is van egy különbség, amely a különböző helyzetből adódik. Ezzel úgy van értelme számolni, hogy összeadjuk az energiakülönbséget minden egyes felszínen lévő részecskére. Sőt, ennek az összegnek neve is van: felületi energia, és azt tudjuk róla, hogy ha a felület nagysága A, akkor a felületi energia E=αA. Mi az α? Ez a felületre jellemző állandó, a felületi feszültség.

És eddig ennek az egésznek mi a köze a jelenségünkhöz? Hát...

A felületi energia* igyekszik minél kisebb lenni, és mivel csak attól függ, hogy mekkora, hogy mekkora felületen oszlik szét, a határfelület igyekszik minél kisebb, minél simább lenni. A felszínek szélénél viszont vannak olyan pontok, ahol nem kettő-, hanem háromféle anyag találkozik, ebben a helyzetben nem ilyen egyszerűen számolható a felület viselkedése. Ha gondoljátok, leírom, de milyen jó lenne, ha mondjuk ti írnátok le ide, kommentbe! Ja, meg bármit, amit az üstökösről tudtok:)

*Ezt az energiát potenciális energiák összegeként kaptuk, ezeknek kell minimálisnak lenniük (mert sajt).

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: konyha energia víz mechanika áramlás antigravitáció felületi feszültség trócsányi péter

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr805650503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása