Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2014.09.21. 22:56 trócsányi péter

Bonyolultabb egy fényképezőgépnél?

Sziasztok! Így hogy mostanában előjöttek a lencsék a Garázson, ideje egy kicsit mélyebbre ásnunk magunkat a témában. Első lépés: a mai videó. 

Lehet, hogy ha nem is tudjátok elkészíteni ezt az eszközt, esetleg megtaláljátok részeit ilyen-olyan boltokban. Szóval lássuk, hogyan érdemes feltölteni vízzel.

Mikor úgy tűnik, tele van a csődarab, a fecskendővel egy jó adag vizet érdemes felszívni, és a csövet újra feltölteni, csak ezután rátenni a fóliát. Eközben érezhető, hogy a fólia hozzátapad a vízfelszínhez, ekkor érdemes pár csepp vizet kiszorítani a csőből, hogy a külső nyomás egy mélyedést alakítson ki a fólián. Ezek után zárjátok le a csövet, így homorú lencsét hoztok létre, melyet a fecskendővel domborúvá alakíthattok s vissza. Az előző videó után tudhatjátok, hogy levegőben egy domború lencse, melynek az anyaga víz, nagyító (gyűjtőlencse), nyilván a homorú lencse pedig szórólencse.

Egy ilyen eszköz megér egy kis utánajárást, tök jó vele játszani.

Az előző videóban azt is megfigyelhettétek, hogy a lencse akkor működik optikai eszközként, ha anyagától különböző optikai sűrűségű anyag veszi körül. Ez a feltétele ugyanis, hogy a videó elején látott fénytörés jelensége a lencse két határfelületén lejátszódjón, és a lencse a képletnek megfelelően nagyítson vagy kicsinyítsen.

A szem viszont különbözik minden lencsétől, melyet eddig bemutattunk, mert egyrészt több különböző törésmutatójú, görbe felületek által határolt részből áll, melyek egymás után helyezett lencsékként viselkednek, mindegyiknek más és más a törésmutató a két oldalán.

eyesca.gif

Akik nem félnek az angol nyelvtől, a képet és a hozzá tartozó részletes leírást itt találhatják. Annyit írok még ide, hogy ha a szemet pontosabban szeretnétek modellezni az eszközzel, próbáljátok ki megtölve (vagy akár töltetlenül) folyadékfelszínre helyezni, és a folyadékot tartalmazó edény alján lévő képet figyeljétek. Ezek után már csak az egészet el kell készítenetek kisebb méretben, és majdnem kész a bionikus szem! :)

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: konyha biológia lencse szem víz nyomás fénytan izzólámpa trócsányi péter

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr746709737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása