Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2014.10.05. 21:33 trócsányi péter

Mi pattan? (frissítve)

Sziasztok! Ismétlés az unalom atyja, ha jól értesültem, ettől teljesen függetlenül készítettem a mai videót (Máté segítségével). Ja, és előre mondom, hogy itt is hiányozni fog a szöveg a videó alól egy darabig, mert a kísérletezésen kívül sajnos szörnyű sok elfoglaltságunk van mostanában.

Nos amint láthatjátok, a bemutatott kis eszköz, vagyis inkább játék, nem egyszerűen egy félbevágott tenniszlabda. Eredetileg azt szerettük volna bemutatni, hogy ha egy félbevágott teniszlabdát kifordítva elejtünk, magasabbra pattan, mint ahonnan ejtettük, mert az ütközés pillanatában a rugalmas energiája is mozgásivá alakul. Ezt a játékot valószínűleg jól ismeritek, csak legfeljebb nem tudtátok, hogy annak idején a gyerekek maguknak készítették teniszlabdából. Amit mi készítettünk, nem működött így, nagyon nehezen fordult vissza az eredeti állpotába, ezért Máté tanácsára lefaragtunk a széléből, s a videóban látható az eredmény. Miközben a felvételt készítettük, és a kis játékunkat ki-be forgattuk, úgy tűnt, egyre jobban működik, a gumi szerkezetének kis megváltoztatása, magyarul felpuhítása miatt. Amikor ütközéseknél energiaveszteség lép fel, az a pillanatnyi hang vagy hőmérsékletváltozás mellett anyagszerkezet-változásnak is betudható.

Már nem is kérem, hogy kommenteljetek, ha fizikai filozofálgatáshoz van kedvetek, teljesen jogos, hogy a debreceni fizikaszakkör blogján tegyétek ezt. Viszont ne mulasszátok el, hogy élőben lássatok minket!

A Színpadon A Tudomány rendezvényeinek keretében találkozhattok Rolival, döfisekkel, sőt mindenkivel, aki számít!

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: ajánló energia élő dinamika mechanika antigravitáció keménység trócsányi péter

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr476762413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása