Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2012.10.21. 23:16 Trócsányi Péter (törölt)

Milyen gyors a hang?

Sziasztok! Ha nem tűnt volna fel, akkor most jelzem, hogy az előző bejegyzésben megjelent videó tele van utalásokkal olyan nagy dolgokra, mint az ívfény és Szatmári Roland. Ezek közül az egyik a mai videó sztárja lesz, a másik a következőé. Minden más és a hangsebesség kiderül az alábbi videóból.

 

A Roli által javasolt megvalósítása a kísérletnek Öveges ötlete volt eredetileg, és nagyon jó ötlet volt. Próbáljátok ki otthon, vagy találjatok ki más, otthoni eszközökkel elvégezhető kivitelezést a kísérletnek. Az ötletetekkel pedig nevezzetek az Ötletversenybe, hogy karácsonyra a Garázstól is kapjatok valamit. Ja, és készüljetek rá, hogy az következő bejegyzésben új házit kaptok, aminek a megoldásával szintén nyereményre esélyessé válhattok.

[Egy kis kiegészítés: Mint elhangzott, az asztal szélénél rögzített "a" hosszúságú vonalzó megpendítve egy negyed transzverzális hullámot ad, tehát a keletkezett hullám hullámhossza 4a-nak felel meg. Az üvegcsőben alapvetően longitudinális hullámok találhatók meg, viszont egy kis fantáziával odaképzelhetjük a vonalzónkat: A közeghatár (ahol a víz és levegő találkozik) felel meg a rögzített végpontnak, a felette lévő levegő annak a közegnek, ahol a hullám keletkezik. És akkor ebből következik az, hogy miért 4a ott is a hullámhossz. Valahogy így szerettem volna a vonalzót és az üveghengert összekötni. Roli]

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: konyha víz rezgés mechanika hangtan szatmári roland ötletverseny

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr394861902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása