Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2013.05.19. 18:25 Trócsányi Péter (törölt)

Nyomás!

Sziasztok! Mivel könnyebb a blog kinézetén meg a csoport időbeosztásán alakítani egy erőltetett ideológiát követve, mint nagy műgonddal nehézkesen összehozni egy jóindulattal tűrhetőnek mondható videót, inkább az előbbivel foglalkozunk, és csak elvétve jelenik meg új videónk. Ez már úgy látszik, nem fog változni, de ezt a szomorú tényt felejtsük el egy rövid időre, végre kísérlet következik, ráadásul veszélyes is.

 

A videó mellé először is azt kell ideírni, hogy mi a helyzet a csőben lévő gáz nyomásával. Ahogy a levegőre, a csőben lévő gázra is igaz, hogy a nyomása függ a magasságtól: a cső alacsonyabban lévő részén nagyobb a nyomás. Az, hogy pontosan mekkora, attól is függ, hogy mekkora a gáz sűrűsége, és hogy mekkora sebességgel áramlik (Bernoulli-törvény). A sűrűsége kisebb, mint a levegőé (külön erről még Gergő be fog mutatni egy kísérletet), ekkor lassabban nő a nyomása lefelé haladva, mint a levegőnek (ha nagyobb lenne a sűrűsége, a levegőé nőne lassabban), ezért mégis igaz, hogy a külső és a belső nyomás közti különbség kisebb az alsó láng esetén. Elég nagy szintkülönbség esetén az alsó lángnál ez a különbség 0, vagyis nem tud gáz kiáramlani, a láng elalszik (a videóban ott, ahol csak távolról láthatók a lángok, az alsó ki is alszik, ez talán nehezen kivehető).

Másodszor nem kell semmit ideírni, de mégiscsak ideírok valamit. Az utóbbi időben, amint az a bejegyzés bevezetőjéből is kiderül, a blog kinézetét és az időbeosztásunkat alakítgattuk. Az utóbbinak azért láttuk szükségét, mert (amint az szintén kiderül a bevezetőből), beláttuk, hogy valószínűleg sosem fogjuk bírni a heti rendszerességgel való frissítéseket. Eddig is főleg abból állt az évünk, hogy nyáron próbáltuk pótolni az év közben elmaradt kísérleteket, és azok voltak mindig bőven. Kínos a helyzet, kevés a videó, egy lehetséges megoldás szerintünk, amit csinálunk, hogy nincs nyári szünet, hanem ha egy hétre készül videó, akkor az azon a héten megjelenik, és ez így megy egész évben (kivéve az első néhány pihenőhetet), mi meg reménykedünk, hogy lesz azért videó majdnem minden héten. A remény hal meg utoljára.

Még mindig nem látjátok, hogy mi változott a kinézeten? Ugyanazért, amiért a fent hosszasan ecsetelt intézkedésünket hotzuk, betettünk néhány új linket a „Még több kísérlet” című oldaldobozba. Mit szóltok ehhez?

Ha ehhez nincs hozzáfűznivalótok, adjatok itt kommentben ötleteket, hogy hogy lehet egy emeletes ház magasságát egy barométerrel megmérni. Hátha nektek eszetekbe jut olyan is, ami még Niels Bohrnak sem jutott eszébe.

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: égés okostelefon nyomás mechanika szabó máté áramlás bernoulli emeletes ház

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr855302556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása