Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2014.12.05. 14:33 trócsányi péter

Részecskeütköztető (frissítve 01. 20-án)

Sziasztok! Nektek van otthon részecskeütköztetőtök? Nagyon menő kísérleteket lehet ám végezni vele! A videóban néhány példa.

(Ne feledjétek, versenyzők! Hétfőn lesz a bemutatótok, lássátok az előző bejegyzést ezzel kapcsolatban.)

 

A következő kísérlet pedig, amit tőlünk láthattok, igazi különlegesség lesz, úgy értem, a következő kísérletezős videó, amelyet az a csapat készít, amely az eddigieket is. Hosszú ideig ugyanis ez lesz az utolsó ilyen, csak egy bakiparádé erejéig térünk vissza! Videóban legalábbis.

FRISSÍTÉS!

Egy test mágneses tulajdonsága, mint látjátok, nem túl tartós dolog: még látványosabb példája ennek, hogy egy állandó mágnest párszor végighúzva egy hosszúkás, mágnesezhető fémdarab mentén, rövid időre az a tárgy is mágneses lesz. Mindezeknek a jelenségeknek az a magyarázata, hogy minden anyag atomjai rendelkeznek mágneses tulajdonsággal, ez pedig az elektronfelhők szerkezetében rejlik, ahogy azt a kémiások jól tudják. Az anyagdarabban nem csak az atomok elektronjai, hanem maguk az atomok is gyakran rendeződnek, kis szigetecskéket, más szóval doméneket alakítanak ki az anyagon belül. Ezekben az atomok úgy rendeződnek el, hogy a kis szigetecskék kis elemi mágnesként viselkednek, saját mágneses teret hoznak létre. Ha sok domén is megfelelően rendeződik, akkor tapasztaljuk, hogy az anyagdarabunk felmágneseződött.

És hogy ez miért nem tartós változás?

A részecskék, minél melegebb testben vannak, annál nagyobb energiával mozognak, tehát egy megfelelően felmelegített mágnesben gyengébb a köztük fellépő mágneses kölcsönhatás, mint ami szükséges a rendeződésükhöz. Ha egy megfelelően felmelegített test minden részecskéjére állandó mágneses mezővel hatunk, míg a test lehűl, akkor a részecskék rendeződnek, és úgy is maradnak, amíg újra fel nem melegítjük a kapott mágnest. Erről még tán láttok videót.

Mi köze ennek mindennapjainkhoz?

Mivel a Földnek is van közel állandó mágneses mezeje, minden test, amelyet a Földön hagyunk Curie-pontja alá hűlni, egy kicsit mágneses lesz. A földmágnesség azonban, nem kell félni, nem egy állandó mágnes mágnessége, hiszen a Föld belsejében, a kőzetréteg alatt jóval az ott található anyagok Curie-pontja fölötti az uralkodó hőmérséklet. Itt ehelyett örvényáramok alakítják ki a mágneses mezőt, melyekben a töltéshordozók hőkiegyenlítő áramlásokban mozognak. A mi életünk szempontjából ez elengedhetetlen, mert a mágneses mezőben, ahogy a tévében, nagy sebességű töltött részecskék eltérülnek, és nem jutnak el hozzánk, hogy kárt tehessenek bennünk. Helyette a sarkköröknél a légkörbe érkezve kialakítják azt a jelenséget, amelyet az elektronok a tévéképernyőn:

Hát nem szép? TV-műsor, mely valóban a természetről szól! A videó egyébként Bad Astronomy blogbejegyzésében látható, ajánljuk figyelmetekbe ezt a blogot. Ahogyan a dofi.hu-t is, csak az egyelőre fejlesztés alatt!

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: előzetes égés mágnes elektronika áram hőtan ujlaky gergő kísérletezős verseny

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr816850351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása