Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2011.09.27. 22:17 Trócsányi Péter (törölt)

Eredményhirdetés

Sziasztok! Az augusztus végén ismertetett programhoz technikai gondjaink ellenére is próbáljuk tartani magunkat. Persze nem sikerül tökéletesen, a mai videóban például nincs benne az ígért eredményhirdetés.

Sőt, a képminőség is olyan, amilyen lehet egy webkamera és a YouTube videoszerkesztő használatával. Meg sem kíséreltem bármily mozdulatot tenni (a szinkron időnkénti hiánya miatt...), habár így lehet, hogy jobb lett volna inkább leírni az egész magyarázatot. Mindenesetre néhány fontos(nak tűnő) részletet, ami a videóban nem hangzik el, ideírok.

A kellékekről

A palack szájánál az üveg kicsit megvastagszik, ami azért jó, mert így biztos, hogy a szabályos kör alakúra nehezen vágható műanyagdarab elfedi az üveg száját, és nem is nagyon feltűnő a jelenléte (pláne nem az ilyen minőségű felvételen). A rajta vágott lyuk inkább legyen egy kicsit szélesebb, mint a fogpiszkáló, mert úgy is elég kicsi ahhoz, hogy „megtartsa” a fölötte lévő vízoszlopot (magyarázat lejjebb), viszont ha túl keskeny, akkor esetleg megakad a fogpiszkáló félúton, ami elég kínos a trükk előadása közben...

 

Miért kell nyomáskülönbség?

Más kísérletekben, ahol egy folyadékot tartalmazó edény lefedünk, majd a lapnál fogva fölemeljük az edényt, szintén fontos mozzanat néhány csepp folyadékkiöntése, ugyanis az így létrejövő nyomáskülönbséget arra használjuk, hogy azzal erősen az edény szájához rögzítsük az elfedésre használt tárgyat. Magyarul a nagyobb külső nyomás tartja az üveg szájánál a műanyaglapkát.

Miért kell kicsi lyuk?

A hártya stabilizálódásához azért fontos, hogy kicsi legyen a lyuk, mert a lyuk átmérője határozza meg a beáramló buborékok méretét. Ha túl nagy a lyuk, túl nagyok a buborékok, és előfordulhat, hogy úgy jut be egy buborék a palackba, hogy annyira lecsökkenti a nyomáskülönbséget, hogy a műanyaglap leesik, amitől kifolyik a víz.

A trükk befejezéséről

Nem árultam el, hogy miért „megy tönkre” a hártya, amikor megrázom az üveget. Azt is felvetette az egyik nevező, hogy ha mosogatószeres fogpiszkálót dugok a palackba, akkor minden bizonnyal kifolyik a víz. Ezeken a problémákon szerintem még lehetne gondolkozni.

 

És végül a program jelenlegi állásáról

Lassan, de biztosan halad a laptop az új merevlemez felé. Amikor meglesz, akkor publikáljuk a holdfogyatkozásos adást, Máté tanfolyamának utolsó 3 részét, az élő eredményhirdetést és a jövő kedd utáni elmaradt kísérleteket. Várjátok türelmesen!

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: konyha víz nyereményjáték palack nyomás mechanika felületi feszültség trócsányi péter

A bejegyzés trackback címe:

https://garazskiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr473255208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása