Leírás

A Garázs csapat blogja sok érdekes, otthon is elvégezhető kísérlettel, videókkal, előadások ajánlóival, versenyekkel, nyereményekkel... olvass rólunk többet!

Versenyek, házik, élő bemutatók

KÍSÉRLETEZŐS VERSENY

ÖTLETVERSENY

Legújabb házi:

Korábbiak

Élő bemutatók:

Következő élő bemutató: 2014. 11. 10.-11. Fazekas Mihály Gimnázium (nyílt nap)

Friss topikok

  • Gál Béni: Egyre jobbak vagytok! :D ... (2013.03.02. 15:41) Polárszűrő vs cukoroldat
  • rbende: azt a spéci fülhalgatót mivel lehetne helyettesíteni ?... (2012.03.14. 21:38) Detektoros rádió 3 - Antenna
  • Trócsányi Péter (törölt): @pavkovicserik: 1000bocs, szeptemberre gondoltam. szept. 27.... (2011.08.07. 19:10) Garázs#13
  • aéegjalhlksfnhk: úgy látom megcsináltátok a betűtípust gr... (2011.07.01. 20:45) Folyékony fény
  • Trócsányi Péter (törölt): Na ja, innen csak fejlődni lehet, mi? ... (2011.05.03. 10:57) Antigravitáció

Videóink a Youtube-on

2015.04.04. 10:41 trócsányi péter

dofi.hu BETA

Sziasztok! Már nem sokat kell várni arra, hogy a Garázs a DÖFI vadonatúj honlapjára költözzön, mert úgy látszik, a nyár közepe felé elő tudunk állni ennek a honlapnak egy vállalható béta verziójával. Folynak a munkálatok, a Garázs anyagát épp most másolom át...

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: előzetes döfi

2015.03.06. 19:50 trócsányi péter

Egy felesnyi acélgolyó

Sziasztok! Nem sok mozgás volt errefelé újabban, igaz? Jövő héten pedig végre komolyra fordul a munka a dofi.hu-n, és elkezdődik a szakkör is, melynek keretében az új videók készülnek! Addig itt van némi előzetes.

 

 

2015.01.18. 19:39 trócsányi péter

Itt a vége?

Sziasztok! Eljött egy pillanat, amit nem sejtettünk volna 4 évvel ezelőtt. Úgy tűnik, hogy készen állunk befejezni a blog szerkesztését. Mostantól egy igazi honlapon fogunk megjelenni, mint a nagyok!

Itt olvashattok róla infókat az átállásig, továbbá kerül majd szöveg a Curie-pontos videó alá - az okostelefonos alá már került is. Videókra az átállás miatt idén is várnotok kell egy darabig, viszont a döfisek nemrég facebook-oldalt hoztak létre, melyet gyakran frissítenek érdekességekkel, lájkoljátok azt. Meg persze a mi oldalunkat is!

Opciók

Szólj hozzá! Címkék: előzetes döfi

2014.12.31. 21:38 Garázs

Bakiparádé 2014 (Könnyen beszél, aki nem kísérletezik)

Sziasztok! 4 éve űzzük az ipart, és mint minden év végén, idén is közkinccsé tesszük egész évi fáradozásunk mosolyfakasztó perceit.  Lássátok!

Megragadnám az alkalmat, hogy a Garázs csapat nevében sikerekben gazdag boldog új évet kívánjak minden kedves nézőnknek!

2014.12.05. 14:33 trócsányi péter

Részecskeütköztető (frissítve 01. 20-án)

Sziasztok! Nektek van otthon részecskeütköztetőtök? Nagyon menő kísérleteket lehet ám végezni vele! A videóban néhány példa.

(Ne feledjétek, versenyzők! Hétfőn lesz a bemutatótok, lássátok az előző bejegyzést ezzel kapcsolatban.)

 

A következő kísérlet pedig, amit tőlünk láthattok, igazi különlegesség lesz, úgy értem, a következő kísérletezős videó, amelyet az a csapat készít, amely az eddigieket is. Hosszú ideig ugyanis ez lesz az utolsó ilyen, csak egy bakiparádé erejéig térünk vissza! Videóban legalábbis.

FRISSÍTÉS!

Egy test mágneses tulajdonsága, mint látjátok, nem túl tartós dolog: még látványosabb példája ennek, hogy egy állandó mágnest párszor végighúzva egy hosszúkás, mágnesezhető fémdarab mentén, rövid időre az a tárgy is mágneses lesz. Mindezeknek a jelenségeknek az a magyarázata, hogy minden anyag atomjai rendelkeznek mágneses tulajdonsággal, ez pedig az elektronfelhők szerkezetében rejlik, ahogy azt a kémiások jól tudják. Az anyagdarabban nem csak az atomok elektronjai, hanem maguk az atomok is gyakran rendeződnek, kis szigetecskéket, más szóval doméneket alakítanak ki az anyagon belül. Ezekben az atomok úgy rendeződnek el, hogy a kis szigetecskék kis elemi mágnesként viselkednek, saját mágneses teret hoznak létre. Ha sok domén is megfelelően rendeződik, akkor tapasztaljuk, hogy az anyagdarabunk felmágneseződött.

És hogy ez miért nem tartós változás?

A részecskék, minél melegebb testben vannak, annál nagyobb energiával mozognak, tehát egy megfelelően felmelegített mágnesben gyengébb a köztük fellépő mágneses kölcsönhatás, mint ami szükséges a rendeződésükhöz. Ha egy megfelelően felmelegített test minden részecskéjére állandó mágneses mezővel hatunk, míg a test lehűl, akkor a részecskék rendeződnek, és úgy is maradnak, amíg újra fel nem melegítjük a kapott mágnest. Erről még tán láttok videót.

Mi köze ennek mindennapjainkhoz?

Mivel a Földnek is van közel állandó mágneses mezeje, minden test, amelyet a Földön hagyunk Curie-pontja alá hűlni, egy kicsit mágneses lesz. A földmágnesség azonban, nem kell félni, nem egy állandó mágnes mágnessége, hiszen a Föld belsejében, a kőzetréteg alatt jóval az ott található anyagok Curie-pontja fölötti az uralkodó hőmérséklet. Itt ehelyett örvényáramok alakítják ki a mágneses mezőt, melyekben a töltéshordozók hőkiegyenlítő áramlásokban mozognak. A mi életünk szempontjából ez elengedhetetlen, mert a mágneses mezőben, ahogy a tévében, nagy sebességű töltött részecskék eltérülnek, és nem jutnak el hozzánk, hogy kárt tehessenek bennünk. Helyette a sarkköröknél a légkörbe érkezve kialakítják azt a jelenséget, amelyet az elektronok a tévéképernyőn:

Hát nem szép? TV-műsor, mely valóban a természetről szól! A videó egyébként Bad Astronomy blogbejegyzésében látható, ajánljuk figyelmetekbe ezt a blogot. Ahogyan a dofi.hu-t is, csak az egyelőre fejlesztés alatt!

2014.11.30. 07:47 trócsányi péter

Még több kísérletezős verseny! (utoljára frissítve 12. 4-én)

Sziasztok, versenyzők! Hogy megy az ötletelés? Várjátok már, hogy bemutathassátok, mit találtatok ki eddig? Már nem sokáig kell! Hétfőn, 8-án megtehetitek! Írjatok nekem a tpet.temail@gmail.com címre, hogy hányra jönnétek előkészülni. A bemutatóra 10 percetek lesz. Sok sikert!

 

2014.11.15. 23:55 trócsányi péter

Kísérletezős verseny

Sziasztok! A kísérletezős versenyre sajnos már nem lehet jelentkezni, de azok is kísérjék figyelemmel az eseményeket, akik szerettek volna, csak lemaradtak, hátha lesz majd nekik szóló bejegyzés is. Akik jelentkeztek, azoknak kezdődhet az ötletelés!

A cél egy rövidebb-hosszabb kísérletbemutató megtervezése olyan kísérletekkel, melyekhez a kiosztott eszközökből legalább néhányat felhasználtok. A bemutatóitokat majd a Fazekas Mihály Gimnáziumban tartjátok egy előre megbeszélt időpontban. Hogy minél nagyobb sikeretek legyen, eláruljuk, mi alapján pontozzuk őket. Először is, talán ez egyértelmű, fontos, hogy a csomagokban található eszközökből minél többet felhasználjatok. Sőt, van egy másik listánk is:

  • valamilyen ital, pl. víz, szörp, üdítő és a csomagolása,
  • krumpli,
  • csokimikulás,

külön figyelünk arra, mennyit építetek be a kísérleteitekbe ezekből. Ezek némi utánajárást igényelnek, ezért külön pontozzuk a felhasználásukat, így több pontot kaptok, ha erről a listáról használtok fel valamit, mint ha a csomagban lévőkből választanátok. Harmadszor, ami szintén elég magától értetődő, figyeljük az előadásmódotokat. Negyedszer, hogy milyen ötletesek a kísérleteitek. Végül pedig, hogy ha felteszünk egy kérdést a kísérletekkel kapcsolatban, hogyan reagáltok rá.

A felkészüléshez egyébként nyugodtan vegyetek igénybe bármilyen segítséget. A hetedikeseknek elmondtuk, hogy lehet csapatban jelentkezni, éltek is a lehetőséggel, úgyhogy most szeretnénk tájékoztatni a többieket is. Ha van egy vagy több barátotok, aki szintén érdeklődik, nyugodtan dolgozzatok együtt.

Kérdéseiteket itt alább, Fészbukon vagy ímélben tudjátok leghatékonyabban eljuttatni hozzánk, illetve ha valaki, aki megadta az ímélcímét, de nem kapott még visszaigazoló ímélt, valamilyen más úton jelezze! Sok sikert!

2014.11.11. 22:55 Szabo Máté

Nyílt nap után

Sziasztok! Ez a kis szösszenet elsősorban azoknak szól, akik az FMG-ben rendezett nyílt napon ismerték meg a Garázst.

Örülünk, hogy a papírfecnit, amit a kijáratnál kaptatok nem eldobtátok, hanem hazavittétek és begépeltétek az azon lévő linket. Nyugodtan kutassatok a régebbi videóink közt, a kísérletező versenyen segítségetekre lehetnek. Van facebook oldalunk is, ott sűrűben szoktunk frissíteni, érdemes azt is figyelemmel kísérni.

Hirtelen csak ennyi lenne, jó böngészést kívánok!

 

2014.11.09. 19:16 Szabo Máté

Nyílt nap 2014

Sziasztok!
Idén is lesz nyílt nap a Fazekasban, idén is lesz kísérletbemutató, idén is szeretettel várunk mindenkit. Idén.
Konkrétan hétfőn (11.10) 15:00-tól és kedden (11.11) 14:30-tól két felvonásban láthattok a garázs csapatból engem és néhány "újoncot" (egyiküktől előbb utóbb videót is láthattok), amint többek között folyékony nitrogénnel, Van de Graaf generátorral és virsli-lámpával szórakozunk. Bár elsősorban általános iskolásokat várunk a rendezvényre, kicsit lelkesítve őket arra, hogy a mi iskolánkba adják be a jelentkezést, minden érdeklődőt várunk. Akinek tehát szabad a hétfő és/vagy kedd délutánja az jöjjön el bátran, főleg, hogy a kísérletező versenyhez szükséges csomagokat is ekkor osztjuk ki.

2014.11.03. 20:43 trócsányi péter

Mire elég ez a pénz...?

Sziasztok! A cím alapján várt jelenséggel szemben az videóban látott pénz nem elég, hanem...

 

Nos, lássuk a jelenség magyarázatát.

Korábban láthattatok tőlünk példát a hajszálcsövesség jelenségére, ahhoz hasonló ennek a trükknek a lényege is. A víz, mikor a pénzt áztatjátok benne, befolyik a pénzben lévő hajszálcsövekbe, és nem folyik ki.* Az alkohol, mikor abba is beleáztatjátok a pénzt, nem tud már befolyni oda, mivel sűrűsége kisebb a vízénél, ezért amikor azt meggyújtjátok, úgy ég el, hogy a láng nem is érintkezik a pénzzel. Abban is fontos szerepe van a víznek, hogy párolgásával hűti a pénzt, bár ez ennél a kísérletnél kevésbé fontos, mint pl. azoknál, amelyben pénz helyett az ujjunk vagy egyéb testrészeink veszik át a pénz szerepét (engedjétek csak el a fantáziátokat, de ne túlságosan)! Jelen esetben a pénz megsérülését túl kevés víz vagy túl tömény szesz okozhatja, illetve a fentiek alapján az is, ha túl sokáig várunk az alkoholba áztatás után, és az alkohol és a víz keveredik. Gondolom, nem fogjátok ezt otthon kísérlettel leellenőrizni. Pedig nem gáz, ha meggyullad a pénz, csak annyira ne égjen el, hogy még be tudjátok váltani.

És még valami! Máté élő bemutatót tart 10-én és 11-én a Fazekas Mihály Gimnáziumban, a nyílt napon. Ezekkel a bemutatókkal kezdetét veszi egy nagyobb lélegzetvételű verseny, melyet az idén 50 éves speciális matematika tagozat (a netes oldala még kicsit béta) ünneplésére szervezünk. Az első fordulóban a feladat kísérletezés, ha szeretnétek versenyezni, akkor valamelyik bemutatóra mindenképp gyertek el, ugyanis csak itt tudjátok leadni a jelentkezést, és megkapni a játékosoknak járó kísérletező csomagot. A játékosoknak érdekes kísérleteket kell kitalálniuk, melyekben felhasználják a kiadott csomagban található eszközöket, és később lesz egy másik összejövetelünk, ahol a játékosok bemutatják kísérleteiket. A bemutatókat pontozzuk, és az év végén a fordulók eredményeit összesítjük, s a nyertesek értékes meglepetésekre számíthatnak! HAJRÁ, SOK SIKERT!

*Bizonyos anyagok tényleg olyan erősen tapadnak, a pénzhez, hogy kis mennyiségeket lehetetlenség eltávolítani a felületéről, ilyen pl. a kokain.

süti beállítások módosítása